Prijem za Ednu Šunjić u Ministarstvu civilnih poslova BiH

Danas je u Ministarstvu civilnih poslova BiH u uredu ministrice Ankice Gudeljević upriličen prijem za predstavnicu Specijalne olimpijade BiH Ednu Šunjić koja je imenovana za Vijeće sportista Evropske Specijalne olimpijade. Ednu Šunjić, Aldinu Husejinović, Sanju Tanović, Sabinu Šunjić i Kadu Delić Selimović ugostile su Anđa Kalem Perić – pomoćnica ministrice sa sport i Sanja Vlaisavljević – savjetnica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Tokom susreta najviše se govorilo u uspjesima i aktivnostima koje Edna Šunjić realizuje, koje su joj i doprinijele da bude imenovana u Vijeće sportista Evropske specijalne olimpijade za period 2021-2023. Kroz razgovore sa mentoricom Sanjom Tanović, roditeljkom Sabinom Šunjić i inkluzivnom prijateljicom Aldinom istaknuto je da se u njihovom primjeru pokazuje sva vrijednost inkluzije, ali su izneseni i problemi sa kojima se osobe sa poteškoćama u razvoju susreću.

Osim toga, tokom sastanka prezentovane su sve aktivnosti ćime se Edna Šunjić bavi, sa posebnim osvrtom da će pored uloge mlade liderke u Vijeću sportista Evropske specijalne olimpijade njen fokus biti trening, pripreme i takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama koje će se 2022 godine održati u Rusiji.

U ime Specijalne olimpijade BiH pomoćnici ministrice Anđi Kalem Perić i savjetnici za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Sanji Vlaisavljević , zahvalila se izvšrna direktorica Kada Delić  Selimović koja je istakla i značaj podrške koju Ministarstvo civilnih poslova BiH pruža Specijalnoj olimijadi BiH kao jedinoj akreditovanoj sportkoj organizaciji koja sprovodi sportske programe za osobe sa poteškoćama u razvoju i čiji takmičari učestvuju na Ljetnim i Zimskim olimpijskim igrama.

Na kraju sastanka zaključeno je da će Ministarstvo uvijek biti podrška Edni Šunjić kao mladoj liderki Specijalne olimpijade, te da će pružati i pratiti Ednin daljni rad kako u Vijeću sportista Evropske specijalne olimpijade, tako i njenom putu do nastupa na Zimskim olimpijskim igrama.

Posted in Vijesti.