Ostvaren veliki napredak pomoću projekta FIT 5

Na stadionu Tušanj danas je održan završni dio aktivnosti projekta “fit five” u okviru Specijalne olimpijade.  Cilj je poboljšanje kvaliteta motoričkih sposobnosti osoba sa invaliditetom. U prethodnih nešto više od 6 sedmica članovi Udruženja “Hrabro srce” 5 puta sedmično radili su treninge do 60 minuta , a u odnosu na prvo testiranje na samom početku projekta, današnji rezultati pokazali su veliki napredak.

“Zaista, pokazatelji koje smo mi dobili unazad prvih 6 sedmica i ove dvije sedmice su pokazali veliki napredak kada govorimo o stabilnosti, snazi, elastičnosti. Mi smo ovim projektom okupili 10 takmičara iz Udruženja “Hrabro srce”. Zbog pandemije naš prijedlog je bio Tuzla da to probamo ovdje uraditi. Ovdje imamo djecu iz 13 općina sa područja TK i to govori o tome koliko Udruženje “Hrabro srce” okuplja djecu sa invaliditetom, roditelje i pokušavaju promijeniti nabolje život njihove djece”, istakla je  Kada Delić Selimović  direktorica Specijalne Olimpijade.

Učesnici projekta su ujedno i osvajači medalja sa zimskih i ljetnih olimpijskih igara. Osim trenera, veliku podršku osobama sa poteškoćama u razvoju neprestano pružaju i njihovi roditelji. Zadovoljni su načinom treniranja, međusobnim druženjem i razvojem njihove djece.

“Napredak se vidi od samog početka i kao što ste vidjeli sad na kraju završnih treninga koliko su oni postigli u tome svemu. Naravno da im to puno znači za njihovo zdravlje, za njihovo druženje”, rekla je  Zumra Bečić predsjednica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju “Hrabro srce” Tuzla.


“ Ja kao roditelj iz nekog ugla svog gledam više ovo što je za mene bilo, a to je povezanost nas roditelja što smo učestvovali u ovom projektu. Prvenstveno mislim na nas majke tako da smo u 6 sedmica 5 dana vježbali i mi roditelji. Lijep, prije svega lijep jedan projekat. Dobar  za djecu. Pomak se vidi u izdržljivosti u kilaži u svemu što je prvenstveno najbolje”, istakla je Edisa Sejdinović roditelj.

Kako ističe direktorica Specijalne olimpijade Kada Delić Selimović ovo je samo pilot projekat kako bi u budućnosti nastavili ovim tempom i u ostalim gradovima u BiH.  Kroz specijalnu olimpijadu cilj je primjeniti programe mladih sportaša, razvojnih aktivnosti, kvalitetnog i vrhunskog sporta na velikim međunarodnim takmičenjima. Osobe sa invaliditetom na ovaj način druže se sa svojim prijateljima, bave se sportom, razvijaju svoje motoričke sposobnosti, a sve  uz osmijeh i sreću koji su neprocjenljivi.

 

Posted in FIT 5, Projekti, Vijesti.