Srebrna medalja za Specijalnu olimpijadu BiH na Evropskom inkluzivnom prvenstvu u košarci za žene

U period od 05-09 juna u Zrenjaninu je održano “EVROPSKO INKLUZIVNO PRVENSTVO U KOŠARCI ZA ŽENE” na kojem je ženska inkluzivna reprezentacije Specijalne olimpijade BIH osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju u drugoj diviziji.
Titulu evropskih prvakinja osvojila je reprezentacija Specijalne olimpijada Bugarske, dok je treće mjesto osvojila ekipa SO Srbije 2.
U prvoj diviziji pobjednik je reprezentacija SO Srbije koja je u finalnoj utakmici pobijedila reprezentaciju Litvanije. Bronzanu medalju osvojila je reprezentacija SO Portugala.
SPECIJALNU OLIMPIJADU BOSNE I HERCEGOVINE su predstavljale košarkašice:
Sedina Brkić, Selma Šodić, Zlatka Tucaković, Almedina Trebinjac, Dragana Mašić, te inkuzivne takmičarke Elvira Suljkanović, Adna Hadžiabdić, Inela Ahmetović i Ena Baltić.
U Stručnom štabu reprezentacije bili su Asim Topalović selektor i treneri Suzana Miličević i Dževad Malkić, dok je Šef delegacije Kada Delić Selimović izvršna direktorica SOBiH.
Selektor Asim Topalović kao selektor reprezentacije SOBiH nije krio svoje oduševljenje osvojenom srebrnom medaljom istakavši da su djevojke u svaku utakmicu ulazile sa posebnim žarom i željom za pobjedom.
Ovom prilikom naijskrenije čestitke upućujemo organizatoru Evropskog inkluzivog prvenstva u košarci za žene Specijalnoj olimpijadi Srbije koji su ovo takmičenje organizovali na izuzetno visokom nivou čime su još jednom potvrdili slogan Special olympicsa “O INKLUZIJI SE NE PRIČA-INKLUZIJA SE ŽIVI”

Nastup reprezentacije Specijalne olimpijade BiH na evropskom turniru u inkluzivnoj košarci

Grad Zrenjanin i Specijalna olimpijada Srbije, će tokom predstojećeg vikenda, biti domaćini međunarodnog sportskog događaja – “Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci”, na kom je najavljeno više od 110 učesnika iz Azerbejdžana, Bugarske, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Portugala, Rumunije, Turkmenistana, Ukrajine, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Turnir se održava od 6. juna do nedelje, 9. juna, a svečano otvaranje biće upriličeno 6. juna u 20 sati, u Gradskoj bašti, uz prisustvo brojnih zvanica, između ostalih i ministra sporta Republike Srbije Zorana Gajića i selektorke ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marine Maljković.
Reprezentacije Specijalne olimpijade BIH je danas iz Sarajeva, Tuzle i Banja Luke otputovala u Zrenjanin gdje će SPECIJALNU OLIMPIJADU BOSNE I HERCEGOVINU predstavljati košarkašice: Sedina Brkić Selma Šodić, Zlatka Tucaković, Almedina Trebinjac, Dragana Mašić, te inkuzivne takmičarke Elvira Suljkanović, Adna Hadžiabdić, Inela Ahmetović i Ena Baltić.
U Stručnom štabu reprezentacije su Asim Topalović selektor i treneri Suzana Miličević i Dževad Malkić, dok je Šef delegacije Kada Delić Selimović izvršna direktorica SOBiH.
Ovaj Evropski inkluzivni košarkaški turnir je još jedan način da se pokaže zajedništvo, odnosno da i djeca sa i bez poteškoća mogu zajedno da se bave sportom. Inkluzija je jako bitna u društvu i kroz sport je to najbolje urađeno, pogotovo u ženskom sportu i njihovom uključivanju u košarku, čime još jednom povrđujemo slogan Special olympicsa – O INKLUZIJI SE NE PRIČA – INKLUZIJA SE ŽIVI.

Održano Državno prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u plivanju

U  Sarajevu na Olimpijskom bazenu Otoka održano je Državno prvenstvo SOBiH u plivanju. Tehnički organizator takmičenja je bilo Udruženja “OAZA”.

Takmičenje je održano  u disciplinama 25/50m kraul, 25/50 m prsno, 25/50m leđno i 25m delfin za žene i muškarce.

Na takmičenju su učestvovale ekipe:

 • Dom za socijalno, zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba” Sarajevo,
 • Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin,
 • Plivački klub SPID
 • Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić
 • JU Centar Vladimir Nazor, i
 • Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo OAZA

 

Rezultati:

MUŠKARCI:

Disciplina 25m kraul:

 1. Ismail Adzaj J.U. Centar Vladimir Nazor 17:50 s
 2. Harun Abdagić Udruženje OAZA 17:73 s
 3. Harun Tanović Udruženje OAZA 18:69s

 

Disciplina 50 m kraul:

 1. Jasmin Stanar PK SPID 34:10s
 2. Kenan Kovačević PK SPID 34:94s
 3. Harun Abdagić Udruženje OAZA 40:46 s

Disciplina 25m prsno:

 1. Adnan Pribišić Udruženje OAZA 24:59 s
 2. Zlatan Horo Udruženje OAZA 27:81 s
 3. Ismail Adzaj JU Centar Vladimir Nazor 29:99 s

 

Disciplina 50m prsno:

 1. Adnan Pribišić Udruženje OAZA 58:68 s
 2. Nedim Njemčević PK SPID 1:01:02 s
 3. Zlatan Horo Udruženje OAZA 1:03:75s

 

Disciplina 25m leđno:

 1. Ismail Adzaj JU Centar Vladimir Nazor 23:28 s
 2. Harun Abdagić Udruženje OAZA 27:52
 3. Zlatan Horo Udruženje OAZA 33:80 s

 

Disciplina 50m leđno:

 1. Jasmin Stanar PK SPID 43:23s
 2. Nedim Njemčević 54:40 s
 3. Kenan Kovačević PK SPID 54:42 s

 

Disciplina 25m delfin:

 1. Jasmin Stanar PK SPID 17:85 s
 2. Kenan Kovačević PK SPID 18:36 s

 

ŽENE:

Disciplina 25 m kraul:

 1. Nađa Suljović Udruženje OAZA 26:02 s
 2. Edna Šunjić Udruženje OAZA 27:65 s
 3. Minela Sablja JU Centar Vladimir Nazor 31:53 s

 

Disciplina 50 m kraul:

 1. Nađa Imamović PK SPID 1:01:30
 2. Nađa Suljović Udruženje OAZA 1:01:30 s
 3. Edna Šunjić Udruženje OAZA 1:13:23 s

 

Disciplina 25 m leđno:

 1. Minela Sablja JU Centar Vladimir Nazor 49:72s
 2. Merjem Islamagić PK SPID 52:15
 3. Azemina Hrustić PK SPID 52:15 s

 

Disciplina 50m leđno:

 1. Nađa Imamović PK SPID 1:15:46

 

 

Brčko: Održano državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom nogometu

Udruženje “Oaza”  prvak je Državnog prvenstva Specijalne olimpijade BiH – SOBiH za 2024. u inkluzivnom nogometu,  u prvoj diviziji, dok je Treća osnovna škola Brčko prvak za 2024. godinu  u drugoj diviziji.

U okviru obilježavanja Evropske sedmice nogometa danas je u Brčkom odrẓ̌ano Drẓ̌avno prvenstvo SOBiH u inkluzivnom nogometu na kome su nastupile ekipe “Oaza”, “Leptir”, Zavod “Pazarić”, “Hrabro srce”, Zavod “Drin” i Treća osnovna škola Brčko.
Povodom obiljeẓ̌avanja Evropske sednice nogometa odrẓ̌an je i nogomerni turnir osnovnih škola Distrikta Brčko gdje je pobjednk ekipa Treće osnovne škole.
Državno prvenstvo održano je pod pokroviteljstvom Vlada Distrikta Brčko i uz podršku  menadžmenta Treće osnovne škole i Tehičke škole Brčko. Bilo je ovo još jedno takmičenje koje su zajednički realizirali  Nogometni Savez BiH i Specijalna olimpijada BiH, koji već dugi niz godina zajednički implementiraju brojne inkluzivne projekte.

Gradonačelnik Brčkog najavio državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu

Brčko će 28. maja biti domaćin državnog prvenstva Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu na kojemu će nastupiti više od stotinu sudionika iz pet gradova.

Državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu provodi se u organizaciji JU Treće osnovne škole Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Specijalne olimpijade i Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, uz pokroviteljstvo Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić je u ponedjeljak na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo jer je Brčko distrikt po prvi puta domaćin ovog značajnog događaja, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

“Ovakva takmičenja su u funkciji socioekonomske i društvene inkluzije, povećavaju solidarnost i empatiju, samopouzdanje i samokontrolu. Sport je najvrjednija sporedna stvar na svijetu i Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će nastaviti podržavati ovakve manifestacije. On je i u funkciji borbe protiv stigmatizacije i marginalizacije osjetljive populacije, naših učenika. Prema određenim statistikama incidenca djece s intelektualnim poteškoćama i fizičkom invalidnosti je oko 6-8 posto i ovoj populaciji ćemo posvetiti posebnu pažnju. Ovi mladi ljudi trebaju u svakom pogledu biti ravnopravni članovi društva i trebaju se osjećati sigurnim i voljenim. Nadamo se da ćemo uz ovakve aktivnosti biti na dobrom putu da se ova populacija situira u centar društvene i političke pažnje”, rekao je Nišić.

Direktor JU Treće osnovne škole Vladimir Simić ovom prilikom zahvalio se Vladi Brčko distrikta na podršci ovom sportskom događaju.

“Moram podsjetiti da naša škola ima tri odjela učenika s posebnim potrebama i trudimo se da ih na svaki način uključimo u društveni život našeg grada i da im damo šansu da pokažu sve svoje potencijale”, rekao je Simić, naglasivši da je ova manifestacija ekvivalent državnom prvenstvu u fudbalu.

Koordinator Specijalne olimpijade za Brčko distrikt Sanel Bašić naveo je da će se ovo prvenstvo u kojem sudjeluje oko stotinu sudionika iz pet gradova održati po pravilima Specijalne olimpijade i Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

“Sutra ćemo poslati poruke prijateljstva i ljubavi iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, poruku da su osobe s invaliditetom uvažavani članovi društva, kao i poruku da Distrikt živi inkluziju u pravom smislu te riječi”, istaknuo je Bašić.

Prvenstvo će se održati 28. maja u 10:30 u dvorani Tehničke škole u Brčkom.

 

Raspis za takmicenje u Brckom

 

 

Sportistima Specijalne olimpijade BIH zlato i srebro na Inkluzivnom turniru u Crnoj Gori

U okviru inkluzivnog projekta SNF (Stavros Niarchos Foundation) koji se implentira u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj i Bosni i Hercegovini, u periodu od 14-17 maja u Baru je održano inkluzivno takmičenje u stonom tenisu i boćanju, na kome  su nastupili  sportisti SO Bosne i Hercegovine osvojivši zlatnu medalju u stonom tenisu i srebrnu u  boćanju.

Srebrnu medalju reprezentacija Specijalne olimpijade BIH osvojila je u boćanju u sastavu  Alisa Kalajdžić, Jasmina Ahmetović, Alen Džebo i Evedin Dedić koji su članovi Zavoda „Pazarić“ i Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin”

Reprezentaciju su  vodili   treneri Vedad  Čengić i Edin Pašić, dok je šef delegacije bio Samir  Halilović, koji su istakli da  su ponosni na našu reprezentaciju i ostvarene rezultate naših sportista, te da je  inkluzija kroz sport ključna  za izgradnju društva jednakih mogućnosti za sve njegove članove.

Na ovom turniru posebni gosti su bili  sportisti sa Down sindromom  Kris Nikić  iz Amerike koji je prvi sportista  koji je završio Ironman triatlon, kao i Lily Mills  iz Velike Britanije, trostruka osvajačica zlatne medalje na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade,  koja je  kao osoba sa intelektualnim teškoćama učestvovala na  Australian Openu.

Ovaj turnir je još jednom potencirao vrijednost inkluzije i pokazao kako sport može biti sredstvo za prevazilaženje barijera i promovisanje socijalne kohezije.

Podrška Ministarstva zdravstva TK zdravstvenim programima Specijalne olimpijade

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović upriličila je danas sastanak sa prof.dr. Kadom Delić-Selimović i predstavnicima Specijalne olimpijade.

Delić je predstavila program rada Specijalne olimpijade kao i uspjehe sportista koji se takmiče na ovim takmičenjima. Poseban akcenat tokom razgovora usmjeren je na segment zdravstvenih programa koji su bitan dio Specijalne olimpijade. Inkluzija osoba sa poteškoćama kroz sportske aktivnosti ima za cilj veće razumijevanje i podršku osobama sa poteškoćama u razvoju, a to Specijalna olimpijada radi kroz treniranje i pripremanje olimpijaca za evropska i svjetska takmičenja, rečeno je danas.

Imajući u vidu brojne benefite, kao i značaj kojeg ima Specijalna olimpijada, ministrica Bećirović je istaknula da će Ministarstvo zdravstva, u okvirima ovog resora, pružiti podršku za dalji razvoj zdravstvenih programa u okviru Specijalne olimpijade.

Specijalna olimpijada BiH unapređuje zdravstvenu zaštitu osoba s poteškoćama

Tuzla i Specijalna olimpijada BiH danas su bili domaćini međunarodnom zdravstveno –
naučnom skupu „Zdravstveni program Specijalne olimpijade“. U okviru ovog programa, koji
Specijalna olimpijada i njihov tim medicinskih eksperata realizira već dugi niz godina,
pokrenute su brojne aktivnosti i zdravstvena zaštita osoba sa poteškoćama u razvoju
podignuta je za stepenicu više.
Današnji skup bio je prilika za razmjenu iskustava, prezentaciju različitih naučnih pristupa i
metoda, ali i za obraćanje krajnjim korisnicima, sportistma Specijalne olimpijade, članovima
udruženja roditelja djece sa poteškoćama, te stručnjacima koji rade sa tom djecom.
O različitim zdravstvenim programima Specijalne olimpijade BiH govorili su njeni klinički
direktori dr. Meliha Halilbašić, dr Senada Resić – Džananović, dr. Damir Sabitović, dr. Sabina
Bećirović, dugogodišnji saradnici Specijalne olimpijade BiH, dr Adem Balić, dr. Mensuda
Hasanhodžić, dr. Dijana Dugonjić, univerzitetski profesori Vesna Bratovčić, Indira Jašarević i
Damir Ahmić, specijalni edukator i rehabilitator Lejla Burgić, te jedna od vodećih sportskih
psihologa u regiji, profesorica Marijana Mladenović iz Beograda. U ime Specijalne olimpijade
BiH na skupu je, kao aktivni predavač, učestvovala i Izvršna direktorica SO BiH Kada Delić –
Selimović.
Podršku radu SO BiH kontinuirano pružaju svi nivoi vlasti, te su na današnjoj naučnoj
konferenciji učestvovali i Asja Redžić, u ime Gradske uprave Tuzla, Ermin Jusufović, u ime
Ministarstva za kuturu, sport i mlade u Vladi TK, te Ivana Pranjić – Kudumović, u ime
Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.
Međunarodnoj zdravstveno – naučnoj konferenciji pristustvovali su i članovi nekoliko
udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju, koji su aktivni korisnici zdravstvenih programa
Specijalne olimpijade BiH.
Važno je istaći da je tokom današnje konferencije potpisan i Memorandum o saradnji
između Specijalne olimpijade BiH i JZU Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla. Ovim
Memorandumom će zdravstvena zaštita osoba sa poteškoćama u razvoju biti podignuta za
stepenicu više, a biće omogućeno i kontinuirano implementiranje svih zdravstvenih
programa Specijalne olimpijade BiH u tuzlanskom Domu zdravlja.
Zdravstveni program Specijalne olimpijade BiH još jednom je danas pokazao nužnost
kontinuirane edukacije svih eksperata uključenih u rad sa osobama sa poteškoćama, kako bi
im se osigurao bolji kvalitet života. Još jednom je sa današnjeg skupa poslana poruka koja je
moto Specijalne olimpijade BiH da se o inkluziji ne govori, već da se inkluzija živi.

alt=""

Zdravstveni program SO BiH okuplja u Tuzli eksperte iz nekoliko zemalja regije

Specijalna olimpijada BiH organizira u Tuzli  internacionalni zdravstveno – naučni skup “Zdravstveni program Specijalne olimpijade BiH”.
Na ovom događaju očekujemo učešće više od stotinu učesnika, te desetak predavača, ljekara i stručnjaka iz različitih oblasti, koji su uključeni u zdravstvene programe Specijalne olimpijade BiH,  predstavnike svih nivoa vlasti, predstavnike Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, sportiste Specijalne olimpijade, te naših volontera.

Sjeverna Makedonija: Plivači Specijalne olimpijade BiH osvojili deset medalja

Reprezentacija Specijalne olimpijade BiH u plivanju je protekli vikend u Skopju na Regionalnom plivačkom mitingu, u okviru Regionalne saradnje UNFPA Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova i Bosne i Hercegovine, postigla izvanredne rezultate.

Reprezentaciju su sačinjavali Edna Šunjić, Harun Tanović, Harun Abdagić, Rasim Bajrić i Alan Dẓ̌ebo, pod vođstvom trenera Samira Halilovića i Elvisa Bekana, te direktorice Specijalne olimpijade BiH Kade Delić Selimović.

Postignuti su izuzetni rezultati i osvojene su 4 zlatne medalje, 4 srebrne i 2 bronzane medalje. Tri zlatne medalje osvojio je Harun Abdagić,  jednu zlatnu Alan Džebo. Harun Tanović osvojio je jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, dva srebra osvojila je i Edna Šunjić, dok je Rasim Bajrić osvojio jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Harun Tanović osvojio je jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, dva srebra osvojila je i Edna Šunjić, dok je Rasim Bajrić osvojio jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Na ovom takmičenju učestvovale su reprezentacije Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

„Veliko je zadovoljstvo što smo i na ovom takmičenju pokazali da tim Specijalne olimpijade BiH istinski živi svoj slogan – „O inkluziji se ne govori, inkluzija se živi“. Naši plivači su u Skoplju veličanstveno branili boje svoje domovine i dokazali još jednom da je sportski duh najbolji način za prevazilaženje prepreka i da su i osobe sa poteškoćama sjajni sportski ambasadori svoje zemlje“ – istakla je Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Abasade Italije u BiH, Fonda za izgradnju mira UN – a, te Populacijskog fonda Ujedinjanih nacija (UNFPA) u BiH.