Specijalna olimpijada BiH osvojila V mjesto na Evropskom inkluzivnom turniru u odbojci

Peto mjesto na Evropskom inkluzivnom turniru u odbojci koje e od 06-10 juna održava u Zrenjaninu, plasman je odbojkaške inkluzivne repreznetacije Specijalne olimpijade BiH. Dvije pobjede u divizioniranju I četiri poraza u borbi za medalje, bilans su naše reprezentacije. Neprikosnoveno prvo mjesto osvojla je reprezentacije Rusije, druga je bila reprezentacija Slovačke, a treća Finske. Četvrto mjesto pripalo je reprezentaciji Poljske. Pored ovih pet zemalja na Evropskom inkluzivnom turniru učestvovale su i reprezentacije Njemačke, Bjelorusije, Crne Gore, Azerbejdžana i domaćina Srbije koji su ovaj Turnir organizovali na najvišem evropskom nivou.Ove godine kada Svjetska Specijalna olimpijada proslavlja svoj Jubilej 50 godina postojanja, a Specijalna olimpijada BiH svojih 20 godina, odbojkaški inkluzivni turnir u Zrenjaninu je samo jedan u nizu od promocije inkluzivnog sportova u Special Olympicsu.
Strategijom Specijalne olimpijade Evrope/Azije za period 2016-2020 fokus je usmjeren na inkluzivne sportive, te je Specijalna olimpijada BiH sa svojim nastupom u Zrenjaninu na najboljem putu da inkluzija u Bosni i Hercegovini prevaziđe
Specijalnu olimpijadu u Zrenjaniu predstavljali su sportaši iz Zavoda Pazarić (Amer Hrustić i Dario Lamešić), Udruženja “Sunce” sa Pala (Dejan Vukadin i Njegoš Mihajlović) kluba specijalnih sportova “Tuzla” (Smajl Butković), te igrači-partneri iz odbojkaških klubova “Sloboda” iz Tuzle (Abdulah Kadrić i Amir Karamović), i Odbojkaškog kluba “Jahorina” sa Pala (Ivan Klačar i Đorđe Srdanović). Treneri reprezentacije bili su Vedad Čengić iz Zavoda “Pazarić” i Armin Dervišević iz OK “Sloboda”.
Povratak reprezentacije Specijalne olimpijade BiH predviđen je za nedelju 10 juna.

Posted in Vijesti.