Inkluzivne sportske aktivnosti

Special Olympics Bosnia and Herzegovina je u saradnji sa   FK Proleter Slavinovici,  SK Bambi Tuzla i Domom za nezbrinutu djecu  organizovala projekt “Football People action weeks” koji traje od 11. i 25. oktobra 2018. Cilj akcije je borba protiv svih oblika diskriminacije, promocija vrijednosti i integracije među mladima kao i slavljenje doprinosa svih pojedinaca koji teže stvaranju fudbala za sve, bez obzira na to tko smo, odakle smo i koja su naša uvjerenja.

U cilju obilježavanja akcije organizovali smo u Tuzli inkluzivne treninge kao i mini turnir a prije svega sportsko edukativno druženje sa ciljem promocije integracije među mladim sportistima. U akciji je učestvovalo oko 150 mališana uzrasta od 6-12 godina.

O kampanji:

Od 2001. godine – kada su se odvijale aktivnosti u devet zemalja – kampanja je postigla najveći broj antidiskriminacionih aktivnosti u sportu u Evropi. Poslednjih godina, više od 4.000 aktivnosti se odvijalo u 70 zemalja Evrope i proširilo se širom sveta, uključujući Argentinu, Brazil, Kamerun, Meksiko, Vijetnam, Tajland, Sjedinjene Države i Južnu Afriku; podržani od strane nekih od najboljih fudbalskih zvijezda koje igraju u Evropi, kao što su Yaya Touré, Iker Casillas, Didier Drogba, Thomas Hitzlsperger, Marco Verratti, Claudio Marchisio i Edinson Cavani.

Sedmica Football People-a dobijaju podršku od preko 400 profesionalnih klubova, UEFA Lige Evrope, Lige šampiona, od 22 fudbalske asocijacije, 24 profesionalne lige, poznatih fudbalera kao i nas.

Posted in Vijesti.