Evropska konferencija lidera – Budva 2018

Budva 19-22. oktobar

Evropska konferencija lidera

Specijalna olimpijada Crne Gore je u periodu od 19-22 oktobra ove godine,  u hotelu “Splendid” u Budvi, bila domaćin “EVROPSKE KONFERENCIJE LIDERA” koju je organizovala Specijalna olimpijada Evropa/Azija, na kojoj je učešće uzelo preko 120 učesnika iz blizu 50 euroazijskih zemalja.

 Prvog dana održavanja Konferencije prisutnima su se obratili predstavnik Ministarstva sporta Crne Gore, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori kao ipredstavnici UNICEF-a u Crnoj gori, David Evangelista predsjednik Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju, predsjednik SO CG Aleksandar Vuksanović i mnogi drugi. Na Konferenciji se govorilo o strateškim ciljevima Specijalne olmpijade Evrope/Aziije i njenih članica. Prezentovani su različiti programi i aktivnosti Specijalne olimpijjade koji se odnose na sport, zdravstvo,  evropske projekte, inkluzivne programe, programe za roditelje, za programe za djecu od 2-7 godina, pripremu za Ljetnie olimpijske igre “Abu Dhabi 2019” i dr. Kao predstavnica Specijalne olimpijade BiH učestvovala sam u panel diskusiji “Zdravstveni programi sportista sa poteškoćama u razvoju” koju su pripremili Bjoerne Koehler i Ilse Hemmelmayer
Prvog dana Konferencije dodijeljena su i priznanja Specijanim olimpijada za uspješan dugogodišnji rad, gdje je Specijalna olimpijada BiH nagrađena za svoj dvadesetogodišnji rad. Uz ovo priznanje svaka zemlja dobila je i priznanje od Svjetske specijalne olimpijade koja ove godine proslavlja svojuJubilarnu 50 godišnju aktivnost.
Kao globalni Ambasador Special Olympicsa sa učesnicima Konferencije družio se i VANJA GRBIĆ, nekadašnji najbolji odbojkaš svijeta, koji danas radi na inkluzivnim programima, pogotovo u odbojci. Njegov počasni gost bio je i proslavljeni odbojkaš Igor Vusurović, koji su zajedno sa sportistima SO Crne Gore i učesnicima Konferencije održali zajednički odbojkaški trening.
Ovom prilikom se najisrekenije zelim zahvaliti prije svega tehničkim organizatorima SO Crna Gora, predsjedniku Aleksandru Vuksanoviću i nacionalnom direktoru Ivanu Radoviću, koji su učinili sve da ova Evropska konferencija lidera bude na najvećem nivou. 

      

Posted in Vijesti.