3. Decembar Međunarodni dan osoba s invaliditetom (IDPD)

3. Decembar je Međunarodni dan osoba s invaliditetom (IDPD). Na ovaj dan se WHO pridružuje partnerima kako bi proslavio “dan za sve”.

 Ova tema odražava rastuće razumijevanje da je invalidnost dio ljudskog stanja. Gotovo svi će u određenom trenutku života biti privremeno ili trajno oštećeni. Uprkos tome, nekoliko zemalja ima uspostavljene odgovarajuće mehanizme da u potpunosti odgovore na potrebe osoba s invaliditetom.

U 2020 tema UN-a bila je,  „Izgraditi bolje: prema invaliditetu, dostupnom i održivom svijetu nakon COVID-19“. SZO je podržao ovu temu ističući važnost poticanja inkluzivne kulture i odgovaranja na hitne potrebe osoba s invaliditetom u svim aspektima društva, posebno tijekom pandemije COVID-19.

Ključne poruke

  • Invaliditet je dio ljudskog iskustva.
  • WHO prepoznaje da je svijet u kojem svi ljudi postižu najviši mogući standard zdravlja i dobrobiti moguć samo ako zdravstveni sustavi uključuju osobe s invaliditetom.
  • Osobe s invaliditetom bile su među najranjivijim populacijama tijekom trenutne epidemije COVID-19 zbog mnogih zdravstvenih, socijalnih i ekoloških prepreka, diskriminatornih stavova i nepristupačne infrastrukture.
  • Pandemija COVID-19 pruža jedinstvenu priliku za bolju izgradnju naših zdravstvenih sustava kako bi bili inkluzivniji i odgovarali potrebama i ljudskim pravima osoba s invaliditetom u svoj njihovoj raznolikosti.
  • Zemlje se trebaju usmjeriti prema sustavu pružanja usluga ukorijenjenom u zajednicama, pružajući ruku i osnažujući osobe s invaliditetom
Posted in Vijesti.