Porodični zdravstveni forum – Kalesija 2021

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i jubileja 75. godina UNICEF-a , danas je Kalesiji u prostorijama motela, “Polo” održan “Porodićni
zdravstveni forum” za članove udruženja “Osmijeh nade”, koji su članovi Specijalne olimpijade BiH. Fokus Foruma bio je usmjeren na značaj tjelesne aktivnosti za osobe sa poteśkoćama u ruralnim sredinama, medijsku promociju sportskih rezultata osoba sa poteškoćama ali i angažovanost mladih osoba sa invaliditetom u borbi za ostvarivanjem njihovih zagarantovanih ljudskih prava.

Učesnicima se obratila pomoćnica načelnika općine Kalesija Hata Mujčinoviç, dok su prezentatori Foruma bili prof. dr. Indira Jaśarević mr. Ibrahim Kozlić, osvajačica bronzane medalje sa Zimskih olimpijskih igara i mlada liderka Meima Osmanović, kao i Munevera Ramić iz udrużenja Osmijeh nade.

Učesnici Porodičnog zdravstvenog foruma donijeli su sljedeće zaključke;

  • uloga roditelja za poboljšanje uslova života osoba s poteškoćama u razvoju ima neprocjenjivu vrijednost,
  • tjelesna aktivnost osoba sa poteškoćama u razvoju mora postati svakodnevnica i prioritet u razvoju svakog djeteta i osobe,
  • osobe sa invaliditetim kroz lični angažman u promovisanju mogućnosti osoba sa imvaliditetom trebaju i mogu više doprinijeti u procesima promjena u našem društvu.
    Organizacija Porodičnog zdravstenog foruma, sufinasirana je od SOI i UNICEF-a kao globalnog partnera Svjetske specijalne olimpijade.

O inkluziji se ne priča- inkluzija se żivi

Posted in Special Olympics Healthy Athletes, Vijesti.