Evropska sedmica košarke i državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnoj košarci

Povodom obilježavanja Evropske sedmice košarke i Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom danas je u Tuzli održano državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnoj košarci. Pored takmičarskog dijela organizovan je inkluzivni košarkaški turnir za dječake i djevojčice osnovnoškolskog uzrasta. Pored toga realizujući i programske akitvnosti Specijalne olimpijade BiH akmičari-ke su prisustvovali i Zdravstvenom programu (Healty program fitness i zdrav način ishrane), koji su realizovali studenti volonteri Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini BoHeMSA, lokalni komitet Tuzla uz nadzor akreditovanog doktora Specijalne olimpijade BIH za Zdravstveni program Damira Sabitovića. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera i uz podršku UNFPA gdje smo angažovali dva mobilna tima Labaratorije “Nalaz” iz Tuzle učesnici manifestacije su testirani na Covid-19. Na takmičenju je učestvovalo 12 ekipa: KSS ”Tuzla”, KSS “Sunce”, Zavod “Drin”, Zavod “Bakovići”, Udruženje “Osmijeh nade” Centar “Vladimir Nazor”, ABC Basket” ”ŽKK “Jedinstvo”, OKK “Sloboda”, OŠ “Sjenjak”, OŠ “Kiseljak” Udruženje “Hrabro srce”.

Tehničku organizaciju podržao je RKS “Tuzla” i SS Tuzlanskog kantona.

Svečanosti otvaranja Evropske sedmice košarke i državnog inkluzivnog prvenstva prisustvovali su ministar Minsitarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK Esad Džinić i pomoćnik ministra Edin Šestan, predsjednik Savjeta za sport u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK Fikret Selman, generalni sekretar SS TK Jadran Lasetović, osvajači bronzane medalje u sjedećoj odboci na Paraolimpijskih igrama u Tokiju Ermin Jusufović i Jasmin Brkić, generalni sekretar RSD “Sloboda” Jasenko Elezović, te programski analitičar UNFP-a u BiH gospodin Hector Ramirez, kao i seniorska ekipa OKK “Sloboda”.

Nakon održanih utakmica titulama državnih prvaka za 2021 i osvojenim prvim mjestom na inkluzivnom turniru okitili su se:
I divizija muškarci – 1. mjesto Zavod „Drin“ – Fojnica, 2. mjesto Zavod „Bakovići“
II divizija dječaci – 1. mjesto – Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“, 2. mjesto udruženje „Osmijeh nade“ Kalesija, 3. mjesto KSS „Tuzla“ – Tuzla,
II divizija žene – 1. mjesto udruženje „Osmijeh nade“ Kalesija, 2. mjesto KSS „Sunce“
Inkluzivni turnir za dječake – 1. mjesto OŠ „ Sjenjak“, 2. mjesto OŠ „Kiseljak“
Inkluzivni turnir za djevojčice – 1. mjesto JU OŠ „Sjenjak“, 2. mjesto OŠ „Kiseljak“

UNFPA i Specijalna olimpijada potpisali su Memorandum o razumijevanju na globalnom nivou tokom samita u Najrobiju u novembru 2019.godine. Partnerstvo predstavlja zajedničku posvećenost osnaživanju mladih osoba s intelektualnim teškoćama, posebno djevojčica i žena, da dobiju povećanu socijalnu zaštitu i bolji pristup zdravstvenim uslugama.

Populacijski fond Ujedinjenih Naroda u BiH naslanjajući se na definisanu saradnju na globalnom nivou, podržava Specijalnu olimpijadu u BiH u njenim naporima da kroz sport kreira inkluzivnije programe i usluge koje promoviraju učešće dječaka i djevojčica sa smetnjama u razvoju u društvu. UNFPA svoje programske intervencije fokusira upravo na ovakve primjere gdje želimo raditi sa mladim ljudima na izgradnji socijalne empatije, solidarnosti te sticanja liderskih vještina. Smatramo da je od izuzetne važnosti kreairati okruženja u kojima će mladi ljudi ostvariti svoja prava i pune potencijale.

#EBW2021
#FacesofBasketball
#PlayUnified #LearnUnified

Posted in Evropska sedmica košarke, Vijesti.