Search
Close this search box.

Gradonačelnik Brčkog najavio državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu

Objavljeno: 28/05/2024

Brčko će 28. maja biti domaćin državnog prvenstva Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu na kojemu će nastupiti više od stotinu sudionika iz pet gradova.

Državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu provodi se u organizaciji JU Treće osnovne škole Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Specijalne olimpijade i Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, uz pokroviteljstvo Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić je u ponedjeljak na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo jer je Brčko distrikt po prvi puta domaćin ovog značajnog događaja, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

“Ovakva takmičenja su u funkciji socioekonomske i društvene inkluzije, povećavaju solidarnost i empatiju, samopouzdanje i samokontrolu. Sport je najvrjednija sporedna stvar na svijetu i Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će nastaviti podržavati ovakve manifestacije. On je i u funkciji borbe protiv stigmatizacije i marginalizacije osjetljive populacije, naših učenika. Prema određenim statistikama incidenca djece s intelektualnim poteškoćama i fizičkom invalidnosti je oko 6-8 posto i ovoj populaciji ćemo posvetiti posebnu pažnju. Ovi mladi ljudi trebaju u svakom pogledu biti ravnopravni članovi društva i trebaju se osjećati sigurnim i voljenim. Nadamo se da ćemo uz ovakve aktivnosti biti na dobrom putu da se ova populacija situira u centar društvene i političke pažnje”, rekao je Nišić.

Direktor JU Treće osnovne škole Vladimir Simić ovom prilikom zahvalio se Vladi Brčko distrikta na podršci ovom sportskom događaju.

“Moram podsjetiti da naša škola ima tri odjela učenika s posebnim potrebama i trudimo se da ih na svaki način uključimo u društveni život našeg grada i da im damo šansu da pokažu sve svoje potencijale”, rekao je Simić, naglasivši da je ova manifestacija ekvivalent državnom prvenstvu u fudbalu.

Koordinator Specijalne olimpijade za Brčko distrikt Sanel Bašić naveo je da će se ovo prvenstvo u kojem sudjeluje oko stotinu sudionika iz pet gradova održati po pravilima Specijalne olimpijade i Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

“Sutra ćemo poslati poruke prijateljstva i ljubavi iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, poruku da su osobe s invaliditetom uvažavani članovi društva, kao i poruku da Distrikt živi inkluziju u pravom smislu te riječi”, istaknuo je Bašić.

Prvenstvo će se održati 28. maja u 10:30 u dvorani Tehničke škole u Brčkom.

 

Raspis za takmicenje u Brckom

 

 

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji