Search
Close this search box.

SPORTSKE IGRE OAZE I SPECIJALNE OLIMPIJADE

Objavljeno: 05/10/2018
U periodu od  03-06. oktobra u Sarajevu se održavaju 8. “Sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH), koje su  03. oktobra  svečano  otvorene u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” u Sarajevu.

Igre se održavaju do 6. oktobra u osam sportskih disciplina: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama. Takmičari su iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja, njih oko 550, a jedna ekipa je stigla iz Sjedinjenih Američkih Država.

 

U ime Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, koje je partner u organizaciji, na otvorenju se obratila ministrica Amela Dautbegović. Poželjela je takmičarima što bolje rezultate i druženje, uz poruku svima „da gradimo društvo jednakih šansi za sve“.
– I ova Dječja nedjelja u Kantonu Sarajevo sadrži brojne inkluzivne i aktivnosti za djecu s invaliditetom, na što smo ponosni jer na taj način želimo poručiti da smo opredijeljeni za stvaranje društva jednakih mogućnosti za sve te da posebno djeci i osobama s invaliditetom u Kantonu omogućimo sretan život bez obzira na poteškoće koje imaju – naglasila je Dautbegović.
To je vizija Ministarstva, na čemu će se intenzivno raditi i u narednom periodu implementacijom svih dokumenata koja se odnose na podršku ovoj populaciji, domaćih i međunarodnih, kazala je također.
– Imam potrebu iskazati zadovoljstvo i ponos jer Sportske igre Oaze iz godine u godinu rastu i postaju najznačajnija sportska manifestacija za osobe s poteškoćama u našoj državi i šire, što nam dokazuje broj učesnika. Sportska i sva druga njihova dostignuća dokaz su da mogu ostvariti značajne rezultate na svim poljima djelovanja – rekla je ministrica.
Armin Smajlović, direktor Udruženja “Oaza” za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo, koje je organizator igara, ističe da je ovo najbolje organizirano takmičenje dosad.
Partneri “Oazi” su organizacije My right i Švedska razvojna agencija, rekao je Smajlović naglasivši da su i mnogi drugi dobri ljudi “podržali ovu pozitivnu priču”.
Sportske igre Oaze promoviraju mogućnosti i sposobnosti osoba s invaliditetom generalno, prava na život, bavljenje rekreacijom i druga prava sadržana u UN konvenciji čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina, podsjetio je direktor Udruženja.

Prisutnima se obratio i Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, koji je zahvalio učesnicima manifestacije na jačanju istinske inkluzije.
Ambasador Sportskih igara Oaze i SOBiH je  najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka

    

 

 

 

 
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji