Search
Close this search box.

Svečano otvorene Jubilarne 10 Sportske igre OAZE i Specijalne olimpijade BiH

Objavljeno: 02/10/2020

Večaras su u Sportsko centru “Safet Zajko” svečano otvorene “10. Jubilarne sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH” koje su prvo zvanično takmičenje za sportiste Specijalne olimpijade nakon proglašenja pandemije Corona virusa Covid – 19. Prije same ceremonije otvaranja, održana je press konferencija na kojoj su se obratili direktor udruženja “Oaza” Armin Smajlović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade u BiH, prof. dr. Kada Delić.Selimović, kao i osvajač dvije srebne medalje u stonom tenisu sa prošlogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara Irfan Kulić. S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine Sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH traju dva dana, 01. i 02. oktobra i to u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju  „Safet Zajko“, u dvorani „Ramiz Salčin“ – Mojmilo, te u sportskoj dvorani – Dobrinja. Takmičari će se boriti za medalje u pet sportskih disciplina: nogomet, atletika, stoni tenis, boćanje, i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama. U toku dana održana su prva takmičenja u atletici i nogometu, gdje su ostvareni odlični rezultati. Ceremonija otvaranja po prvi put je održana na otvorenom, u Centru “Safet Zajko”uz skraćeni program bez defilea učesnika , ali uz bogat muzički program koji su pored muzičke sekcije udruženja “Oaza” obogatili naši poznati pjevači Halid Bešlić, Amela Zuković, Amara Mistrić, ali balerina Narodnog pozorišta Sarajevo Zulejha Kečo. Specijalna olimpijada aktivno promoviše načelo UN-ove Konvencije (UNCRPD) o „potpunom i efikasnomi uključivanju u društvo“:

  • Omogućavajući sportistima da usavrše vještine koje povećavaju samopouzdanje isposobnost za uspjeh u životu
  • Ističući i uklanjajući ogromne prepreke u pristupu sportu, školovanju i zdravstvenoj njezi za osobe s intelektualnim teškoćama
  • Mijenjajući stavove kako bi omogućili uključivanje u škole, zajednice i u društvo.

Zato i ove jubilarne 10. Sportske igre Oaze koje se sprovode kao dio aktivnosti projekta ”Moje pravo na sport” finansiranom od strane MyRight dočekat će još više jubileja jer ovo takmičenje predstavlja strateško opredjeljenje Specijalne olimpijade BiH da postane jedno od akreditovanih međunarodnih takmičenja Special Olympicsa.”

[ngg src=”galleries” ids=”18″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji