Porodični zdravstveni forum povodom obilježevanje Svjetskog dana izbjeglica

Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine, kao jedina akreditovana sportska organizacija koja sprovodi inkluzivne sportske i edukativne aktivnosti, je povodom  Svjetskog dana  izbjeglica koji se obilježava 20. juna organizovala Porodični zdravstveni forum u hotelu Terme na Ilidži, na kome su učestvovale roditeljke djece sa poteškoćama i roditeljke izbjeglice iz Kampa “Ušivak” kako bi zajedno prezentovale borbu u ostvarivanju  dječijih prava. Porodični forum je organizovan u partnerstvu sa Lions Clubs International FONDATION.

Druga manifestacija “INKLUZIVNI NOGOMETNI TURNIR” je predviđena da se održi u Tuzli, (20. juna) sa početkom u 11:00 sati na stadionu “Tušanj”, na kome će  učestvovati ekipe

Cilj foruma jeste proširiti inkluziju ne samo djece sa poteškoćama u razvoju već i na katogoriju djece čiji su roditelji u pokretu i trenutno se nalaze na teritoriju BiH. Specijalna olimpijada se zalaže sa inkluzivno društvo koje obuhvata sve marginalizirane katogorije društva. Majke naših olimpijaca gospođe Edisa Sejdinović i Sabina Sunjić u svojim izlaganjima su istakle potrebu inkluzivnijeg društva kako bi njihova djeca postigla puni potencijal. Kroz sportski program SOBiH njihova su djeca postala nositelji olimpijskih medalja za BiH i prihvaćeni su u društvu kao priznati sportisti. „Jako je bitno da roditelji djece sa poteškoćama u razvoju prihvate činjenicu da je roditeljski angažman, pogotovo majki neophodan u punom kapacitetu i da se moraju uključiti u potpunosti u obrazovni sistem“, naglašava majka Edisa Sejdinović.

Predsjednica udruženja „Hrabro srce“ iz Tuzle, gospođa Zumra Bečić u svom obraćanju iznosi bitnost uključivanja djece u sportske aktivnosti ne samo zbog socijalizacije već i zbog zdravlja:
„Njihova sreća, sreća mog sina, tokom treninga predstavlja upravo te trenutke tokom kojih se ruše sve barijere“, navodi gopođa Zumra Bečić.

Majka koja se nalazi u kampu „Ušivak“ porijeklom iz Afganistana također se osvrnula u svom obraćanju na prioritet sreće djece: „Moja su djeca sretnija u BiH jer u kampu imaju organizovanu školu iako to nije prava škola ali ja vidim sreću na djeci jer su uključena u aktivnosti. Prije se smo bili dvije godine u Grčkoj ali djeca su sretnija u BiH i ako nam se ukaže prilika voljeli bi tu i ostati.“

Na Forumu se se obratili predstavnici LIONS Zone Bosne – Edina Husejnović, mlada liderka inkluzije Edna Šunjić i njena mama Sabina Šunjić, dok je o bitnosti vršnjačke podrške u inkluziji govorila gospođa Anka Izetbegović izvršna direktorica Društva ujedinjenih građanskih akcija – DUGA. Na Forumu su predstavljeni uspjesi sportisa kao i majki.

Zaključci foruma:

  1.  Roditelji kao i mladi istakli su značaj i uticaj Specijalne olimpijade u BiH na inkluziju u sportu i društvu.
  2. Učesnice Foruma su se složile da su roditelji, pogotovo majke bez obzira iz koje zemlje dolaze prvi i najvažni odgajatelji i edukatori svoje djece te im je potrebno pružiti veću podršku.
  3. Potrebno je pružiti značajniju institucionalnu podršku osobama sa poteškoćama u ostvarivanju njihovih prava.
  4. Bez obzira na strah i prepreke roditelji djece sa poteškoćama trebaju uključiti svoju djecu u inkluzivne aktivnosti jer jedino tako mogu ostvariti svoj puni potencijal.

„Ovo je samo jedan u nizu foruma koje organizujemo sa ciljem da utičemo na stvaranje inkuzivnog društva i da pružimo podršku roditeljima, pogotovo majkama u tom procesu. Nadamo
se da će zajedničkim zalaganjem naše društvo biti inkluzivnije te da će sva djeca imati ravnopravne mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal.“, istakla je izvršna direktorica Specijalne olimpijade u BiH prof.dr. Kada Delić Selimović u završnom obraćanju.

Posted in Vijesti.