#EBW2018 Prilog RTVSLON

Tuzla je danas i sutra domaćin centralne manifestacije obilježavanja Evropske sedmice košarke koja je posvećena inkluziji djece i omladine sa određenim poteškoćama u sport.

Oko 500 sportista – osoba sa smetnjama u razvoju učestvuje u manifestaciji obilježavanja Evropske sedmice košarke. Dolaze iz različitih klubova širom zemlje a okupili su se u tuzlanskom Mejdanu, s ciljem druženja i ostvarivanja dobrih sportskih rezultata. Prvog dana, održano je državno prvenstvo Specijalne olimpijade u košarci 3 na 3 za osobe od 16 do 25 godina, dok će u subotu biti održan promotivni košarkaški turnir 3 na 3 za mlade do 14 godina.

”Tako da je ovo izvanredna prilika da obilježimo Evropsku sedmicu košarke i damo značaj uključenju djece sa posebnim potrebama u sport, danas kroz košarku”, kaže Ozren Selesković, jedan od koordinatora Evropske sedmice košarke.

Ova populacija prolazi brojne prepreke u životu. Oni koji se zajedno s njima bore i rade, očekuju više od države, jer ta podrška nije u mjeri u kojoj bi mogla i trebala biti. Uprkos tome, brojni su uspjesi bh. sportista na međunarodnim takmičenjima. Do danas su članovi našeg tima osvojili 87 medalja različitog sjaja.

”Osobe sa invaliditetom ne trebaju da budu diskriminisane, da sportski rezultati osoba sa invalidtetom ne trebaju biti negdje na margini zbivanja, da svakom djetetu treba pružiti mogućnost da u granicama svojih mogućnosti ostvaruju sportske rezultate”, navodi Kada Delić Selimović, predsjednica Specijalne olimpijade BiH.

Admir Aščerić, inače dugogodišnji član Specijalne olimpijade BiH osvojio je brojne medalje.

”Bio sam u Ljubljani 2012. osvojio 7. mjesto u stonom tenisu, onda Antverpen to je 4. Mjesto, te srebrene medalje, to je atletika na 400 odnosno 200 metara”, navodi Admir.

Ovakvi primjeri mladih sportista koji imaju određene poteškoće, zapravo su vjetar u leđa i drugima, pokretačka snaga, kako bi se borili i radili, bez obzira na smetnje. Istina je da se moraju više truditi u odnosu na osobe koje nemaju nikakvih poteškoća.

”Jako je bitno za sve nas, a ne samo djecu sa invaliditetom, da imaju dobru fizičku pripremu, kako bi mogli savladati određene prepreke u životu. Specijalna olimpijada u svojoj strategiji nudi inkluzivni sport kako bi mi tu djecu sa invaliditetom i djecu bez invaliditeta zajedno stavili u istu ekipu kako bi pokazali raskošne talente”, ističe Jasmin Gavranović, atletski trener.

Osobe sa poteškoćama, kroz sport pokazuju i dokazuju društvu kakve su njihove mogućnosti. U sportskim klubovima trude se da njihovi članovi budu među najboljima. Redovno treniraju i zajedno proslavljaju uspjeh, osvojene medalje.

”Oni vas kupe odmah svojim osmijehom. Jako su iskreni, vole da rade, zahvalni su za svaki dio rada koji radite s njima. Oni su stvarno zahvalni”, kaže Nermina Mujić, predsjednica Kluba specijalnih sportova Tuzla.

U okviru manifestacije posvećene uključenju ove populacije u sportske aktivnosti ukazano je još jedanput na njihove potrebe. Poslana je poruka da se nadležni moraju više truditi i izdvajati veća sredstva za provedbu zakonskih prava osoba sa određenim smetnjama. Treba reći da će najbolja ekipa državnog prvenstva u košarci 3 na 3 za osobe od 16 do 25 godina naredne godine učestvovati na Evropskom prvenstvu.

Posted in Vijesti, Young Athletes.