Državno prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u inkluzivnom malom nogometu

Prema Kalendaru takmičenja Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, jučer, je u Srebrenici održano “Državno prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u inkluzivnom malom nogometu”.

Na prvenstvu su, osim domaćina – Udruženja „Leptir“ Srebrenica, učešće uzeli i JU „Zavod“ Pazarić, „Koraci nade“ Tuzla, „Zavod Drin“ Fojnica, „Majke hendikepirane djece“ Tuzla, Udruženje „Sunce“ Derventa, „Hendi Sport“ Zrenjanin, kao i ŽFK „Drina“ Zvornik i FK „Guber“ Srebrenica.

Ovogodišnje Državno inkluzivno prvenstvo u malom nogometu  održano je povodom Evropske sedmice nogometa, kao i obilježavanja  manifestacije “Dani Srebrenice”, i ovo je način da se kroz inkluzivni vid doprinese promociji osoba sa invaliditetom.

Predsjednica udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” iz Srebrenice, Željka Katanić je istakla: “Naše udruženje po sedmi put je tehnički organizator ovakvih događaja u Srebrenici, a pokrovitelj je Opština Srebrenica. „Ovo mnogo znači za sportiste sa mentalnim poteškoćama, ovo je jedan od načina da izađu iz kućne izolacije, da budu vidljivi, da pokažu svoje mogućnosti, a mogu oni dosta, kao što smo i vidjeli danas. U svemu ovome je neophodna podrška tipično razvijene populacije, lokalnih zajednica, ministarstava i državnih institucija. Mogu reći da se ovo pokreće na jedan lijep način. Danas su nam se, osim sportista sa poteškoćama, priključili i članovi FK ’Guber’, kao i Ženski fudbalski klub ’Drina’ iz Zvornika, što je veoma važno“, ali smo imali smo imali i ekipu “Hendi sport” iz Zrenjanina čiji su takmičari učestvovali na brojnim medjunarodnim takmičenjima u okviru Specijalne olimpijade Srbije”. Drago mi je što smo danas imali posjetu i direktora Specijalne olimpijade Srbije, gospodina Aleksandra Stanojevića, ali i predstavnika Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Ovogodišnja sedmica fudbala je posvećena i obilježavanju migrantske krize u Evropi, pa su podršku organizaciji inkluzivnih nogometnih takmičenja Specijalne olimpijade BiH (Malonogmetni turnir u Sarajevu – Budi mi prijatelj, Državno inkluzivno prvenstvo u malom nogometu u Srebrenici, Inkluzivni dani “Apeiorona” u Banja Luci), dali Populacijski fond UN (UNFPA), Nogometni savez BiH,  UNICEF, Nogometni savez RS, opština Srebrenica,  čime su  doprinijeli da inkluzivne sportske aktivnosti budu svakodnevica u našom životu.

Ostvareni plasmani na Državnom inkluzivnom malonogmetnom prvenstvu “Srebrenica 2019”:

Muškarci I grupa II divizija:

  1. „Zavod“ Pazarić
  2. „Koraci nade“ Tuzla
  3. „Zavod Drin“ Fojnica

Muškarci, I grupa II divizija

  1. „Hendi sport“ Zrenjanin
  2. „Leptir“ Srebrenica
  3. „Majke hendikepirane djece“ Tuzla

Žene I grupa II divizija

  1. ŽFK „Drina“ Zvornik,
  2. „Zavod Drin“ Fojnica,
  3. „Hendi sport“ Zrenjanin

Naredno takmičenje povodom obilježavanja Evropske sedmice nogometa biti će u Banja Luci 19. juna kada će se održati “INKLUZIVNI DANI “APEIRONA”.

[ngg src=”galleries” ids=”16″ display=”basic_thumbnail”]

Posted in Evropska sedmica nogometa, Vijesti.