Dr. Meliha Halilbašić dobila certifikat za sprovodjenje Zdravstvenog programa “Open Eyes”

Tuzla, 06. 10. 2018.

Sportisti Specijalne olimpijade BiH dobijaju šansu za pregled očiju – dr. Meliha Halilbašić – certificirani klinički direktor za Zdravstveni program “OTVORENE OČI”

U periodu od 01. -05. oktobra u organizaciji Specijalne olimpijade Evrope/Azije organizovan je seminar za nove kliničke direktore iz oblasti Zdravstvenog programa Specijalne olimpijade za područje pregleda vida “ Open Eyes”. Kao predstavnica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine u Laškom u Slovenije boravila je dr. Meliha Halilbašić, šef odjeljenja za dječiju oftalmologiju na Klinici za očne bolesti JZU UKC Tuzla i docent na Katedri za oftalmologiju Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Zdravstveni program Specijalne olimpijade ustanovljen je na međunarodnom nivou kako bi se poboljšala zdravstvena i fizička spremnost sportista Specijalne olimpijade koji se u Bosni i Hercegovini sprovodi od 2010. godine I to za područje pregleda zubi (Special Smiles), i poboljšanje motoričkih sposobnosti (FunFitness). Program se zasniva na dobrovoljnoj bazi pojedinaca koji su stručnjaci u svojoj oblasti. Svjetski program pruža finansijsku podršku i redovnu obuku novog osoblja. Svi podaci o testiranju se prikupljaju u SAD-u u sjedištu Međunarodne specijalne olimpijade.

Specijalna olimpijada zahtijeva stručnjake za volontersku zdravstvenu zaštitu da služe kao klinički direktori za svoj program zdravog zdravlja sportista. Klinički direktor (CD) je pojedinac uključen u njegu očiju koji volontira da vodi Program Specijalne olimpijade (International Opening Eyes – SOLCIOE) u određenoj regiji ili zemlji.
Zdravstveni program “Open Eyes” koji je održan u Sloveniji vodili su:
Sandra Block koja je globalni klinički savjetnik Svjetske specijalne olimpijade, Stefan Schvarz – globalni klinički savjetnik Specijalne olimpijade Evrope/Azije i Bjoern Koehler, viši menadžer, za Zdravstvene programe Medjunarodne specijalne olimpijade i direktor Zdravstvenog programa Evropske specijalne olimpijade.
Seminaru u Sloveniji pored dr. Melihe Halilibašić prisustvovali su i predstavnici Specijalnih olimpijada Francuske, Irske i Kipra.
Tokom petodnevnog seminara održane su razne edukativne radionice, te praktični dio koji je obuhvatio preglede očiju za 60 sportista Specijalne olimpijade Slovenije.
Program “Otvorene oči” obuhvata:
– Vidljivost na daljinu i fokus blizine,
– Refraktrometriju,
– Vizuelni test u na blizinu i daljinu,
– Kontrolu očnog pritiska,
– Pregled prednjeg dijela oka sa biomikroskopom,
– Regulaciju i izbor naočara

Na kraju Seminara svi učesnici su dobili CERTIFIKATE za sprovođenje Zdravstvenog programa – “Otvorene oči” koji će kao Klinički direktori za ovu oblast sprovoditi skrining za sportiste Specijalne olimpijade.

Sa ovim zdravstvenim programom na čelu sa Kliničkim direktorom dr. Melihom Halilbašić želimo:
1. Prikupiti i analizirati podatke o zdravstvenom stanju naših sportista,
2. na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja, savjetovati ličnu zdravstvenu djelatnost
3. obučiti profesionalce koji bi mogli pomoći institucijama ( obdaništima, školama, ustanovama) na lokalnom nivou i proširiti znanja o osobama sa posebnim potrebama
4. Zahvaljujući saradnji sa “LIONS” koji cjelokupno finansira Program “Otvorene oči” omogućiti našim sportistima dobijanje besplatnih naočala za one kojima budu preporučene nakon pregleda, odnosno sunčanih naočala za sve učesnike ovog Zdravstvenog programa.

Nadamo se da će već naši sportaši koje naredne očekuje nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Abu Dhabiju imati priliku da budu testirani kroz ovaj Zdravstveni program, ali i svi članovi Specijalne olimpijade BiH kojeg ćemo vec početkom decembra održati u Tuzli, u okviru Državnog inkluzivnog prvenstva u košarci.
Hvala dr. Melihi Halilbašić, koja je postala dio Zdravstvenog Tima Specijalne olimpijade BiH zajedno sa dr. Amilom Zukanovic koja je zadužena za preglede zubi, Jasenkom Elezovićem koji je zadužen za motoričke sposobnosti i Damirom Sabitovićem koji je zadužen za kompletan Zdravstveni program.

Posted in Vijesti.