Grad Aachen domaćin timu Specijalne olimpijade BiH

U susret Olimpijskim igrama Specijalne olimpijade u Berlinu, bosanskohercegovačka reprezentacija Specijalne olimpijade boravi u njemačkom gradu Aachenu, u okviru “host programa”.
Regija Aachena, uz podršku Ahenske mreže za humanitarni, mirovni i interkulturalni rad, organizator je trodnevnog boravka naše reprezentacije u ovom gradu. Tokom boravka organizovano je niz posjeta Udruženjima i centrima koji rade sa osobama sa poteškoćama, kao što su centar Tabalingo, najveći centar regije Aachen za slobodne aktivnosti osoba sa poteškoćama, poljoprivredno dobro Hebscehid, te bolnica Alexianer u kojoj, kao dio radne terapije rade nekadašnji pacijenti.
Bosanskohercegovačku delegaciju primio je i predstavnik regije Aachen Dr Tim Grüttemeier i poželio dobrodošlicu i ugodan boravak. Istakao je da je za njih velika čast i odgovornost biti dio projekta Specijalne olimpijade i biti domaćin bosanskohercegovačkom timu.
Na prijemu se obratio i Dr Michael Ziemons, u ime Specijalne olimpijade njemačke pokrajine Nordrhein Westfalen.
Veliku podršku bosanskohercegovačkom timu svakodnevno pružaju Bettina Herlitzius, Jessica Cadenbach, Anke Engels, Sinja Mund iz uprave Regije Ahen, te članice Ahenske mreže, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Svjetlana Čatak, Snježana Gianna Haass, Dragana Šavrljuga, te volonterka Anica Đuher.
Upriličen je obilazak grada Aachena, koji ima vrlo bogatu istoriju i niz kulturno – istorijskih spomenika.
Nakon trodnevnog boravka u Aachenu, bosanskohercegovačka reprezentacija Specijalne olimpijade putuje u Berlin, gdje će 17.juna, svečanim defileom zemalja učesnika početi Olimpijske igre Specijalne olimpijade, Berlin 2023.

Posted in Vijesti.