Međunarodni dan mladih obilježen u Sarajevu zajedničkim projektom Specijalne olimpijade BiH, UNFPA i Ambasade Italije u BiH – ‘Zbližimo se’

Međunarodni dan mladih 2023. obilježen je danas na živopisnom i inkluzivnom Zajedničkom festivalu održanom u Parku „Safet Zajko“ u Sarajevu. U okviru projekta Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) „Zbližimo se“, održan je niz edukativnih i inkluzivnih aktivnosti s ciljem promocije inkluzije, različitosti, sporta i zdravlja.

U projektu je učestvovalo više od stotinu učesnika iz sedam bosanskohercegovačkih gradova. Inkluzivne ekipe iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Brčkog,Bijeljine, Bosankog Petrovca i Banjaluke učestvovali su u inkluzivnom fudbalskom treningu, inkluzivnom turniru u košarci, šahovskim radionicama i radionicama o italijanskoj i bosanskohercegovačkoj kulturi i tradiciji.

Pored učesnika iz navedenih gradova, u obilježavanju Svjetskog dana mladih, svojim učešćem u inkluzivnim sportskim aktivnostima,veliki dobrinos su dali sportisti iz brojnih udruženja:

Sarajevo – “Zavod Pazarić-Udruženje Oaza”,
Istočno Sarajevo – “Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama”,
Tuzla – “Centar za pružanje usluga u zajednici – PUŽ”,
Banja Luka – “Sportski savez nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske”,
Bijeljina – Atletski klub “Atletik”

Pobjednik turnira u inkluzivnoj košarci je ekipa Sarajeva, koju su sačinjavali sportisti iz zavoda “Pazarić” i Udruženja “Oaza”. Drugo mjesto je osvojila ekipa Bijeljine, a treće tim iz Banjaluke.

Cilj je promovirati društvenu koheziju, smanjiti predrasude i diskriminaciju te potaknuti dijalog i pomirenje među mladima.

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald naglasila je važnost mladih u našem društvu.

– Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan mladih, želim da slavimo odlučnost, ideje i liderstvo mladih u Bosni i Hercegovini. Kao što je naglasio generalni sekretar UN-a António Guterres, čovječanstvo ovisi o bezgraničnoj energiji, idejama i doprinosu mladih svugdje u svijetu. Danas i svaki dan stojimo uz mlade u oblikovanju pravednog, inkluzivnog i održivog svijeta za ljude i planetu. Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini predane su značajnoj zastupljenosti mladih, posebno onih koji su često izostavljeni – mladi s invaliditetom, mladi izbjeglice i migranti koji traže novi početak i mladi  iz LGBTIQ+ zajednice koji se zalažu za ravnopravnost. Ovaj događaj jedan je od mnogih koje organiziramo povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih i čast mi je biti ovdje s mladima iz cijele Bosne i Hercegovine koji su nam se danas pridružili – rekla je Macdonald.

Na Međunarodni dan mladih, Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk naglasio je svoju podršku i odgovornost prema ovoj populaciji.

– Meni će, kao najmlađem premijeru KS, biti u stalnom interesu pitanje mladih u KS, na način da ću ulagati maksimalne napore da se ostvari bolji i kvalitetniji ambijent za mlade kroz strategiju za mlade, stanogradnju, bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i kulturne sadržaje, što je mnogo lakše ostvariti kada imate partnere kao što su UNFPA i Ambasada Italije u BiH – njegove su riječi.

Ministar nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Pavle Krstić također naglašava da njegov tim radi sve kako bi svaka mlada osoba ispunila vlastiti  potencijal.

Među istaknutim događajima na današnjem festivalu su međuopćinsko takmičenje u košarci ekipa iz cijele BiH, prijateljska nogometna utakmica, muzika, kulinarski kviz i još mnogo toga.

– Ovaj festival dokaz je moći mladih da pokrenu pozitivne promjene u svojim zajednicama. Prihvatimo inkluzivnost i prepoznajmo značaj ove proslave za promoviranje jedinstva, dijaloga i međusobnog razumijevanja – rekao je zamjenik ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini Matteo Evangelista u pozdravnom govoru.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić Selimović naglasila je na ceremoniji svečanog otvaranja festivala da se inkluzivne sportske aktivnosti implemetiraju na osnovu strategije Evropske Specijalne olimpijade, za period 2021-2024 i da je današnji festival “Fusion Fiesta” pokazao još jednom da smo na pravom putu da inkluzija zaživi u BiH.

Zajednički festival Italije i Bosne i Hercegovine nastavit će održavanje širom zemlje u cilju promoviranja mira i jedinstva.

Projekat „Zbližimo se: Razmjene mladih u podijeljenim zajednicama koje teže interkulturalnom dijalogu i inkluziji“ provodi UNFPA uz finansijsku podršku Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova Italije. Cilj projekta je pomoći mladima da prevladaju podjele u zajednicama imajući u vidu nasljeđe boli i trauma iz rata u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat je dio zajedničkog memoranduma o saradnji između UNFPA i Specijalne olimlijade BiH.

Posted in Vijesti.