Ekipa Specijalne olimpijade BiH pobjednik regionalnog košarkaškog inkluzivnog turnira u Albaniji

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra, završen je regionalni inkluzivni košarkaški turnir u Tirani, čime je i zvanično završen  inkluzivni međunarodni projekat „Zbližimo se“. Pobjednik ovog regionalnog turnira je ekipa Specijalne olimpijade BiH, koja je tokom vikenda uspješno savladala sve takmičarske prepreke u basketu 3×3 i zasluženo ponijela titulu najbolje ekipe.

„Vrlo smo zadovoljni što smo na ovaj način završili projekat koji je tokom proteklih nekoliko mjeseci u sedam bosanskohercegovačkih gradova okupio više stotina učesnika i koji je promovisao inkluziju na najbolji mogući način. Nakon što smo igrali inkluzivne turnire u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bijeljini , Banjaluci, Brčkom, Bosanskom Petrovcu i Tuzli, naša ekipa je trijumfovala i na završnom turniru u Albaniji i još jednom potvrdila našu misiju da se o inkluziji ne priča, nego da se inkluzija živi“ – istakla je Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Ekipu Bosne i Hercegovine sačinjavalo je pet sportista, Vesna Mišić, Dragana Mašić, Amel Šodić, Elvedin Dedić i Timur Hrustemović, te treneri Asim Topalović i Vedad Čengić.

Posebno raduje činjenica da je ova pobjeda ostvarena na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i da su naši sportisti još jednom dokazali da i u sportskim, i u drugim svakodnevnim aktivnostima, ravnopravno učestvuju osobe sa i bez invaliditeta i da svima treba dati jednake šanse.

Međunarodni projekat „Moving us closer – Zbližimo se“, zajednički su implementirali Populacijski fond Ujedinjenih nacija UNFPA i Specijalna olimpijada BiH, a uz podršku Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini.

Posted in Projekti, Vijesti.